serniki

ulubione przepisy

dietetyczne przepisy

kuchnia

 

 

 

 

Dietetyczne, czyli zawierające małą ilość węglowodanów, potrawy, wypróbowane przeze mnie:

szarlotka optymalna

ciasto migdałowo-czekoladowe

tiramisu optymalne

kulki orzechowe

chleb orzechowo- słonecznikowy

sernik luksusowy 

sernik wiedeński  oba przepisy znajdują się w dziale- serniki

Szarlotka opty

Ciasto kruche
30 dkg mąki/1,5 szkl/
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dkg masła/1,5 kostki/
12 żółtek

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i drobno posiekać, następnie dodać żółtka, zarobić nożem a następnie szybko zagnieść. Odłożyć na kilka godzin do lodówki

1,5 kg jabłek łatwo rozgotowujących się/antonówka, szara reneta/ obrać ,usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno i rozgotować na marmoladę cały czas mieszając. Do gorącej marmolady dać 2 łyżeczki galaretki pomarańczowej w proszku, pół łyżeczki cynamonu i kostkę masła /25 dkg/Gdy marmolada przestygnie, wlać do niej 9 białek i wymieszać.

Kruche ciasto podzielić na 2 części, pierwszą rozwałkować i dać  na blaszkę –25x35 cm ,ciasto posmarować po wierzchu białkiem i zapiec. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto marmoladę a na wierzch dać pozostałą część kruchego ciasta. Po upieczeniu nadaje się do jedzenia po całkowitym wystygnięciu

B 4,3 T 20,3 W 14,3 Kcal 250 B:T:W 1:4,8:3,4

Ciasto migdałowo-czekoladowe

125g migdałów zmielonych na mąkę
125g masła stopić  i ostudzić
62.5g (ok 63g ciemnej czekolady do gotowania) zmielonej na mąkę
1łyżka cukru
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
ubić jajka z cukrem, dodać stopione masło, migdały, czekoladę, proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Wlać do wysmarowanej  podłużnej foremki piec na 160-180C  ok 40 min.
 w 100g
B 9.5g          T 44g             W 14g
  1            :         4.5     :          1.5

 Tiramisu-opty

Biszkopt
4 żółtka ubić z 1 łyżką cukru,
następnie 4 białka ubić na pianę,
połączyć żółtka i białka delikatnie mieszając i dodać pół szklanki mąki. Upiec biszkopt. Przygotować:
 bardzo mocną kawę espresso.
Ser mascarpone 250g.
Bita śmietana z zagęstnikiem dr Oetkera 250 ml ubita z małym cukrem waniliowym.
Gorzka czekolada deserowa lub kakao /20 g/.
Podzielić biszkopt na 4 placki. Na spód naczynia położyć biszkopt, nasączyć kawą, posmarować połową serka mascarpone, posypać tartą czekoladą deserową, następną warstwę biszkoptu posmarować połową bitej śmietany, posypać tartą czekoladą, potem znów biszkopt serek, czekolada, biszkopt ,bita śmietana i tarta czekolada. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

B 5,6 T 29,1 W 5,5 kcal 341,3 B:T:W 1:5,1:1

Kulki orzechowe
50 dkg orzechów włoskich zmielonych
20 dkg migdałów w słupkach
20 dkg masła
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki miodu
70 g wiórek kokosowych

Masło rozpuścić , doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną w kawałki czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać orzechy i migdały, miód. Z masy formować kuleczki, obsypać wiórkami kokosowymi.

Chleb orzechowo-słonecznikowy

250 g białek
200 g żółtek ( wychodzi ok.10-11 jajek, w zależności od wielkości)
100 g mąki pszennej
100 g mąki orzechowej
100 g stopionego i schłodzonego masła
20 g uprażonego na suchej patelni słonecznika
2 łyżeczki- 10g proszku do pieczenia

Białka ubić z odrobiną soli na sztywna pianę, dodawać cały czas miksując po 1 żółtku, nastepnie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, potem słonecznik.Na koniec wlać cienkim strumykiem masło.

Całość przelać do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawic na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ostudzić w wyłączonym piekarniku.

B13,4 T 29,6 W 11,9 kcal 368 B-T-W 1-2,2-0,8

 

początek strony