dieta Atkinsa:

-faza wprowadzająca

-faza kontynuacji

-faza przygotowawcza

-faza utrzymania wagi

-zanim zaczniesz

-dlaczego nie chudnę?

-przykładowe menu

-dieta Kekwicka

-przepisy kulinarne

***

dieta Montignaca

dieta Optymalna

przepisy dietetyczne

 

 

 

 

 

Faza kontynuacji utraty wagi


Po 14 dniach fazy początkowej, gdzie wolno było spożywać 20g węglowodanów, należy przejść do fazy następnej, która będzie trwała do momentu, aż  pozostanie do stracenia 2,2- 4,5 kg. Faza ta polega na cotygodniowym dodawaniu do dziennej  diety 5 g węglowodanów, czyli  w pierwszym tygodniu do 20 g węglowodanów dodajemy 5 g i cały tydzień jemy 25 g, w następnym dodajemy kolejne 5 g i cały tydzień jemy 30 g itd. do momentu , gdy zauważymy, że przestajemy chudnąć .Jest to Krytyczny dla Odchudzania Poziom Węglowodanów( inaczej mówiąc to ilość spożywanych węglowodanów, poniżej której chudniemy a powyżej utrzymujemy wagę), w skrócie KOPW.
Poziom ten będzie różny dla różnych osób i zależy od oporności metabolicznej:

- wysoka oporność -KOPW będzie wynosił do 15 g węglowodanów dziennie
- przeciętna oporność-15-40 g węglowodanów
- niska-40-60 g węglowodanów/ dzień
- osoby ćwiczące regularnie* 60-90 g

* regularnie czyli przez 5 dni w tygodniu przez 45 minut intensywnych ćwiczeń


Zaleca się wprowadzać węglowodany w następującej kolejności:

  1. więcej surówek i sałatek z dozwolonej w fazie 1 wg listy
  2. biały ser
  3. nasiona i orzechy
  4. owoce jagodowe
  5. rośliny strączkowe
  6. owoce inne niż jagodowe
  7. warzywa bogate w skrobia
  8. produkty pełnoziarniste

5 g węglowodanów zawierają następujące porcje:

Nabiał:
125 g białego sera
125 g mozarelli
1/2 szklanki kremówki
1/2 szklanki serka wiejskiego

Orzechy i nasiona:
25 g orzechów makadamia, orzechów włoskich, migdałów, pekanów, nasion słonecznika, orzeszków arachidowych,
12,5 g nerkowców

Owoce:
1/4 szklanki czarnych jagód
1/4 szklanki malin
1/2 szklanki truskawek
1/4 szklanki melona odmiana kantalupa

Soki:
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki soku z limony
1/2 szklanki soku pomidorowego

Warzywa:
3/4 szklanki ugotowanego szpinaku
1/2 szklanki czerwonej papryki
1 średni pomidor
2/3 szklanki ugotowanych brokułów
8 średnich szparagów
1 szklanka kalafiora
1/3 szklanki pokrojonej cebuli
1/2 awokado
2/3 szklanki kabaczków

Uwaga:
  1. białka i tłuszcze nadal są podstawą diety
  2. węglowodany dodawaj stopniowo,  w kolejności jw
  3. nowe produkty dodawaj stopniowo
  4. nowe produkty jadaj nie częściej niż 3 razy w tygodniu
  5. jesli nowe produkty powodują przyrost wagi lub powrót symptomów typu niepohamowany apetyt, zwiększone łaknienie, natychmiast z nich zrezygnuj
  6. w fazie tej pozostań , dopóki nie pozostanie ci 2,2- 4,5 kg do stracenia.