dieta Atkinsa:

-faza wprowadzająca

-faza kontynuacji

-faza przygotowawcza

-faza utrzymania wagi

-zanim zaczniesz

-dlaczego nie chudnę?

-przykładowe menu

-dieta Kekwicka

-przepisy kulinarne

***

dieta Montignaca

dieta Optymalna

przepisy dietetyczne

 

 

 

 

 

 

 

Faza przygotowawcza

W fazie tej będziesz zwiększać dzienne ilości węglowodanów o 10 g co tydzień, tak długo, dopóki nadal będziesz chudł. Jeśli będziesz robić to  stopniowo, nadal będziesz chudnąć ,lecz bardzo powoli. Jeśli już osiągnąłeś zamierzony cel, pozostań na ostatniej "dawce"  węglowodanów  przez miesiąc, potem dodaj następne 10g. W ten sposób zorientujesz się, czy możesz jeść więcej węglowodanów, czy też zaczynasz przybierać na wadze .Produkty wprowadzaj stopniowo i powoli, jeśli zaczniesz tyć-zrezygnuj z nich, tak samo, gdy nawrócą objawy nadmiernego łaknienia. Zażywaj regularnie witaminy i suplementy.
Ta ilość węglowodanów, na jaką sobie możesz pozwolić na dzień i nie tyć to Krytyczny dla Utrzymania Wagi Poziom Węglowodanów( czyli ilość węglowodanów,  powyżej której zaczynasz tyć a poniżej- utrzymujesz wagę).

Kluczem do sukcesu w fazie przygotowawczej jest bardzo powolne chudnięcie, tracisz mniej niż 0,5 kg/ tydzień i faza trwa od 2- 3 miesięcy.
Granica między tyciem, utrzymaniem wagi a chudnięciem jest bardzo płynna, trzeba poeksperymentować z Krytycznym Dla Utrzymania Wagi Poziomem Węglowodanów, by dowiedzieć się-  na ile można sobie pozwolić.

Ważne!
Jeśli uzależnienia powrócą ( np. w formie obsesji na punkcie słodyczy, nieprzepartej chęci na słodycze) oznacza to, że prawdopodobnie pozwalasz sobie na  produkty , które doprowadziły  cię do otyłości ( pieczywo, owoce, słodycze).
Powróć na kilka dni do fazy wprowadzającej, dopóki nie zaczniesz kontrolować  swojego apetytu. Inaczej- twoje wysiłki pójdą na marne!

 

Lista produktów zawierających 10 g węglowodanów:

Orzechy:

1/2 szklanki migdałów, orzechów laskowych, orzechów makadamia, orzechów pinii,1/4 szklanki orzechów nerkowców, pistacji, 3/4 szklanki orzechów włoskich, pekanów, 50 g uprażonych orzeszków arachidowych , 50 g pestek słonecznika,1 /3 szklanki pestek dyni, sezamu

Owoce:

1/2 jabłka,12 czereśni,1 brzoskwinia,12 winogron,1 szklanka truskawek,1/2 grejfruta,3/4 szklanki melona kantalupa,1 kiwi,1 szklanka arbuza,1 śliwka, 1/3 banana, 1/3 mango, 1 gujawa.

Warzywa skrobiowe (ugotowane):

1/2 szklanki marchwi,1 szklanka kabaczka,1/2 szklanki gorszku zielonego, 3/4 szklanki buraczków ćwikłowych, 1/4 szklanki ziemniaków

Warzywa strączkowe( ugotowane):

1/4 szklanki soczewicy, czerwonej fasolki, czarnej fasoli, białej fasolki, fasolki limeńskiej, ciecierzycy, bobu, fasoli pinto.

Ziarna:

1/4 szklanki ugotowanego długoziarnistego brązowego ryżu, 1/2 szklanki ugotowanych płatków owsianych, 1/4 szklanki ugotowanych ziaren kukurydzy, 1 kromka pełnoziarnistego chleba, 1/3 szklanki ugotowanych płatków zbożowych, 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej ugotowanej, 1/4 szkalnki makaronu szpinakowego( zielonego)

 

Przy doborze warzyw warto również wziąć pod uwagę  ich indeksy glikemiczne.